BARREL FLASH – A GUIDE TO DANCING ALONE

Artiest info
Website
facebook
 

De drie bandleden van de formatie ‘Barrel Flash’ hebben allemaal hun roots in Minneapolis en St. Paul, de zogeheten ‘Twin Cities’ in de Amerikaanse staat Minnesota. De basis van hun muziek ligt echter niet in de USA maar eerder in de traditionele folkscene van Engeland en Ierland. ‘Barrel Flash’ is pianiste-zangeres Julia Brown, zanger en akoestische en elektrische gitaarspeler Ross Johnson en de basgitaar en elektrische gitaar bespelende zangeres Priscilla Thomas.

De dertien songs die op hun album “A Guide To Dancing Alone” zijn terecht gekomen werden door de individuele leden apart gecomponeerd en daarna door het trio samen verder uitgewerkt en ontwikkeld tot wat we uiteindelijk op deze plaat te horen krijgen. Qua onderwerpen worden thema’s als afstand, eenzaamheid en het verlangen naar een betere toekomst aangesneden. Twee van die 13 songs kunt u op de bijgaande audiovideo’s beluisteren: eerst de openingstrack “Waiting On A Train” en daarna het jazzy “Something About You”.

Deze plaat werd tijdens de twee jaar durende coronapandemie opgenomen in Minneapolis in de studio van Reid Kruger die op de nummers van “A Guide To Dancing Alone” meedrumt met het trio van ‘Barrel Flash’. De andere gastmuzikante die bijdroeg aan de opname van deze plaat is Mandy Fassett die meespeelt op viool, altviool en cello. In hun folknummers kunnen we ook invloeden horen uit de countrymuziek en dat levert enkele erg mooie liedjes op zoals het walsende “Solitaire Waltz”, de loepzuiver gezongen ballad “The Commander” en het door knappe mondharmonicaklanken gekenmerkte “Riding Away”. Verder kunnen we ook nog genieten van het vlot meezingbare fiddle-nummer “Between The Lines”, het in leuke harmony vocals gepresenteerde “City Kids” en de mooie slotballad “Starting Over” die geschreven en gezongen wordt door Julia Brown en die overgoten werd met intrigerend strijkerswerk van Mandy Fassett.

(valsam)